Tro inte på rykten, så här kontrollerar du vem som får se vad på Facebook

Nu cirkulerar ett olyckligt rykte på Facebook

Ryktet säger:
VÄNLIGEN gör mig en tjänst och flytta musen över mitt namn här, vänta på rutan för att ladda och sedan flytta musen över ”Prenumerera” länken. Bocka sedan av ”Kommentarer och gillar”.
Jag skulle verkligen vilja att mina kommentarer till vänners och familjers inlägg inte offentliggörs, tack! Skicka vidare detta om du inte vill att varenda grej du skriver ska synas på höger sida i ”Ticker Box” så alla kan se!
Jag postar detta inte bara för mig själv, men också så att mina vänner och familj vet att be andra att göra detsamma om de inte vill att deras varje steg på Facebook ska synas. Tack

Vad du gör om du följer rådet är att du ändrar DINA inställningar för prenumerationen av just den här personen. Så om du aldrig vill se  kommentarer  från den här personen, då ska du ändra i prenumerationen. Men det får ju naturligtvis inga konsekvenser för alla andra! När du ändrar i prenumerationen så påverkar det enbart vad DU ser.

Nä, ska du kontrollera vem som ser vad så ska DU ändra i DINA inställningar först o främst!

Börja med att välja Sekretessinställningar i menyn längst upp till höger.

Du får scrolla en bit ner på sidan tills du ser följande bild, och där väljer lämpligt alternativ

Är du ute efter att kontrollera vem som läser dina statusuppdateringar så använder du målgruppsväljaren

Men om det du gör är att kommentera en annan persons statusuppdatering – då är min gissning denna:

En person gör en statusuppdatering och väljer att skicka till  Public.
När du gör en kommentar till denna uppdatering så ser dina vänner det och likaså vännerna till den som gjorde uppdateringen.
Sen kan detta spridas som ringar på vattnet via olika människors kommentarer – den som skrev från början valde ju Public…

Om en person däremot gör en statusuppdatering och skickar till en specifik vänlista som denna har, antingen en av dom som skapats automatiskt av Facebook eller en dom skapat själva, då syns sannolikt dina kommentarer endast för folk som ingår i den vänlista som statusuppdateringen urspungligen skickats till. Har du andra vänner som ingår i samma lista så kan dom se dina kommentarer. Om dom inte ingår så ser dom inget.

Möjligen kommer inställningen i ”Vem får se logginlägg av andra i din profil” som du hittar i Så här samverkar du  att påverka också.

Kontrollera vad du ser från andra

Glöm inte att Gilla Sociala Sussis Facebooksida för mer information, tips  och nyheter om Facebook och andra sociala media – direkt in i ditt nyhetsflöde på Facebook!

Publicerat på 23 september, 2011, i Facebook, Lättsmält och märkt . Bokmärk permalänken. 98 kommentarer.

 1. Men det är ju MINA VÄNNERS uppdateringar jag ser i tickerboxen så jag förstår inte hur jag ska kunna dölja uppdateringarna där om jag vill att dom ska synas annars för mina vänner. Man tycker ju att det borde gå att ställa in. Ska man inte få välja själv?
  /G

 2. Det som stör mig är att de ser mina kommentarer hos andra. Själv ser jag ingen tickerbox på min sida. Förut rensade jag alltid på min sida då jag inte ville att andra skulle se mina kommentarer.

  • Men då är det ju ingen idé att göra kommentarer, om ingen ska få se dom:-)

   • Jo! Jag kan vilja göra en kommentar på en väns sida utan att för den skull vilja att alla mina andra vänner automatiskt får ta del av det.
    Hittills har det varit så att kommentaren bara blir synlig för gemensamma vänner för mig o den jag kommenterar. Men nu verkar det vara så att det offentliggörs i ”tickern” till höger? Där det är ens vänner som själva väljer vilka av mina aktiviteter de vill ”prenumerera” på.
    Och om en vän har en offentlig/public logg, så är allt jag skriver o gör där offentligt och sökbart på Google via ditt namn…

   • Utan att ha kontrollerat o testat och därför utan konkreta ”bevis”, så tror jag nog ändå att kommentarerna i tickern till höger följer samma regler för visning som reglerna för statusuppdateringar.

    Den som i och med visningsreglerna inte har rättighet att se ursprungsinlägget kommer knappast att se kommentarer till det just det inlägget i sin ticker. Det verkar ologiskt att tickern skulle leva helt sitt eget liv som dessutom helt åsidosätter hela regelsystemet för visning av ursprungsinlägget.

    Att man väljer att prenumerera på en väns kommentarer kan knappast innebära att man därmed kommer åt dennes kommentarer om allting oavsett alla andra visningsregler.

  • Tänk bara på att när du rensar på din egen sida så tar du också bort kommentaren du gjort. Det är alltså inte bara informationen på din egen sida om att du kommenterat någons status som försvinner.

   • Tar tillbaka. Kollade nu igen och nu för tiden går det visst att bara dölja händelser i sin logg (vilket är bra). Tidigare kunde man bara ”ta bort detta” och vissa trodde då att man bara tog bort det från sin profil men det som hände var att man tog bort kommentaren helt och hållet. Bra att dom ändrat det.

 3. Jag ser ALLA kommentarer min man gör hos sina vänner, jag gissar att inte alla hans vänner gör alla sina inlägg publika?, i MIN newsfeed. Detta är alltså samma sak som jag innan åtminstone varit tvungen att besöka min mans profilsida för att se. Jag vill se mina vänner och deras kommentarer hos mig eller hos gemensamma vänner, jag vill INTE se alla deras kommentarer hos alla sina vänner!

  • Då är det din mans sekretessinställningar som är så obegränsade. I övrigt ska det vara så – eller har åtminstone varit så – att kommentarer i en logg bara blir synliga för era gemensamma vänner, inga andra. MEN om någons logg är offentlig – dvs utan sekretess alls – så blir dina inlägg där helt offentliga och vid en sökning på ditt namn på Google kan det senare bli möjligt att se allt sådant.
   För att slippa se alla andras aktiviteter antar jag att man begränsar detta genom att i sin vänlista redigera inställningarna för prenumerationer – på varje enskild vän.

 4. menar alltså att om jag kommenterar tex låt oss säga lena så vill jag inte att alla ”mina” övriga vänner ska se det.

  • Men då är det bättre att du skickar Lena ett meddelande. Det ses enbart av Lena.

   • Men man kanske vill kommentera en bild eller ett annat inlägg. Det borde bara vara möjligt för min väns vänner att se/få upp i sina nyheter.

 5. Svarar mig själv: efter att detaljgranskat säkerheten hos alla min mans vänners inlägg så verkar det vara så att de är public / vänners vänner, jag tar tillbaka ovanstående.

 6. Vaddå olyckligt rykte… Det är klart man fattar att det bara är sina egna inställningar man ändrar när man bockar av ”kommentarer, gilla” på någon person. Men det man ber om är ju att andra ska bocka av ”kommentera, gilla” på en själv så att dom inte ser allt man kommenterar. Visst, det är inte helt meningsfullt eftersom endast en liten del av ens vänner kommer bocka av, men ändå…

  Ibland lever ju ett inlägg vidare ganska länge hos några få personer som turas om att kommentera det. Tidigare har ju endast de personer som kommenterat ett inlägg fått info om att det kommit en ny kommentar och eftersom inlägget snabbt hamnar så långt ner i listan så att andra inte längre ser det så kan man föra ett ganska privat samtal där (självklart så vet man att andra kan se det om dom går tillbaka några dagar bland statusarna). Men nu kommer ju varenda kommentar upp till höger även när det gäller flera dagar gamla inlägg och det känns väldigt onödigt tycker jag.

  Så tro inte att folk som kopierar ”vänligen, gör mej en tjänst…” är idioter som inte själva begriper vad de ber om.

 7. Det verkar vara krångligt. Jag vill inte se alla möjliga kommentarer i Tickern, och vill inte att andra än mina vänner ska se vad jag skriver i statusuppdateringarna. Om jag kommenterar någon en vän skrivit, betyder det att alla kommer att se min kommentar, om min vän valt ”Public” inställning?

 8. Ja, men den här tar inte bort tickern på höger sida, där man ser hela fan vad alla skriver till sina vänner som inte är mina vänner. Känns obehagligt att ”Nisse” ofrivilligt måste se vad jag skriver till ”Birgitta” fast dom två absolut inte känner till varandra. Om jag skriver till min mamma att hur går det med allt besvär så ska inte min chef kunna få den ofrivilliga direkta informationen på ”Tickern”!

 9. Stejrnborg: Du verkar ha missat poängen totalt i vad Marie1967 menar!
  Det är inte meningen att man ska avstå från att kommentera. Om jag kommenterar ”lenas” status, så vill jag inte att alla MINA vänner som inte känner personen ska få denna uppdatering på sin ticker – det gör mig inget om ”lenas” vänner ser de, för de har ju alltid haft tillgång till hennes wall i alla tiders. Uppfattat?

  Finns det något man kan göra för att ens egna inlägg hos andra inte syns på sina vänners tickers??

  Det har inte o göra med ens egna inställningar, utan hur ANDRA har valt att ställa in sina inställningar… Om andra har helt ”öppna” sidor/album/walls etc så syns det…
  det har det alltid gjort, skillnaden är att förut fick man inte någon uppdatering via ‘ticker’, utan man fick slumpmässigt gå in i nåns sida för att läsa de… medan nu så dyker de upp på ticker på en gång…

  • Men så har det ju alltid varit. Kommenterar jag något, så ser mina vänner den kommentarern. Så gör även den jag kommenterar och dennes vänner.

   Tickern visar ju bara vad som alltid har visats. Bara det att nu centrerars det i ett ställe, ”tickern”. Vad många (alla?) som skickar runt och ber andra ta bort dem är ju för att DE inte vill att DERAS kommentarer skall synnas ”överallt”. Och det är ju helt fel sätt att lösa detta. De måste SJÄLVA se till att DERAS kommentarer inte skickas till för många.

   Vad jag tror, är alltså att de som skickar runt begäran om detta inte har haft full koll på vilka som faktiskt ser deras inlägg. Vilket de nu har blivit informerade om.

   Om man SJÄLV tycker det är jobbigt med allt som går förbi i sin egna tickern, så kan man begränsa det enligt den åtgärd som skickas runt. Men om man vill ha sina kommentarer lite mer privat, så är det fel sätt att göra. Då måste man begränsa till vilka man skickar kommentarerna.

 10. Men alltså, om man inte vill att någon annan ska se det man skriver hos vänner kan man ju använda meddelandeboxen. Och jag har alltid tagit för givet att alla deras vänner kan se när jag kommenterar deras inlägg, det är väl liksom meningen?

 11. Tack för att du tagit hand om detta ”rykte” jag förstår inte hysterin kring allt. Helt ärligt så försåtr jag inte ens problemet. Om jag dolt mina kommentarer i min logg samma med gilla markeringar kan de då synas i alla fall. Inte ens jag ser dem ju! :O

  Och Vad är det alla är så hysteriska för, jag förstår inte 😛

 12. Ulrika Johansson

  Korko! Klart jag inte vill bevaka ALLT mina vänner gillar och alla diskussioner de deltar i och kommentarer de lämnar på statusar hos folk jag inte känner- har fan nog att hålla reda på ändå!

 13. Jag gör en statusuppdatering och väljer att bara ”Vänner” ska se den. Sedan ser min vän Pelle statusuppdateringen och klickar Gilla, kommer det då inte ändå upp i alla Pelles vänners Ticker box så att dom kan klicka på ”Pelle gillar Mias status” och se min status?

  I så fall blir det rätt många som får upp det i sin Ticker box om tio gillar och alla tio har hundra vänner var…

  • Ja, och så har det alltid varit. Nu är det bara det att det visas i ticker-rutan numera, så att man blir medveten om det.

 14. Det handlar inte om statusuppdateringar. Det handlar om kommentarer och gillamarkeringar som tidigare inte visades på newfeeden men nuförtiden visas i den där jobbiga lådan uppe i högra hörnet i realtid. Det är saker som ”Lisa har kommenterat Kalles inlägg med blablabla” Det går förstås att ta reda på ändå om man känner Kalle men det behöver inte basuneras ut. Men det som jag inte gillar är att precis alla små saker man gör dyker upp där ”Adina spelar ett spel” ”Adina kommenterar en grej” ”Adina tryckte nyss gilla på det här”. Även om det bara syns för mina vänner så kan det vara irriterande.

 15. Är det någon som vet hur man stänger av den där geografiska fuktionen som säger var man är (och helt fel dessutom) när man checkar in sig eller gör inlägg? I mina inlägg står det att jag är ”i närheten av Tumba” eller ännu oftare ”i närheten av Norrtälje” och det är jag alltså överhuvudtaget inte. Varför läggs det in och hur kan jag bli av med den skiten?

  • När du skapar en uppdatering så ser du orten i den ljusblå raden under det vita fältet där du skriver in din text. Om man håller markören över orten/platsen så syns plötsligt ett kryss så att du kan ta bort det.

   Gjorde det nyss för att testa. Det fungerade, inte bara på det meddelandet utan även på efterföljande inlägg. Nu saknas ort när jag gör en uppdatering. Och hur får man tillbaks orten/platsen igen? Någon som vet?

   • Det finns två symboler under rutan där du fyller i din statusuppdatering… En med en människa med ett plustecken, och en med nån konstig symbol som jag inte riktigt kan specifiera… Men du klickar iallafall på den symbolen, och sen fyller du bara i platsen där… 😛

 16. Det finns olika versioner av fb på gång just nu, somliga har kanske kvar den gamla men sen finns 2 nya, med och utan högerkolumnen med kortisar (ticker). Nyhetsflödet ser olika ut också. En har kvar knapparna toppnyheter och senaste inlägg, så att man kan växla visning när man vill. I en annan ny version finns inte de knapparna, utan toppisar och senaste är huller-om-buller och dessutom förekommer samma inlägg i multiplar; och en del inlägg visas inte alls. Man måste markera vartenda enskilt inlägg om de ska sorteras under topp eller senaste. De egna inläggen syns inte i nyhetsflödet utan bara på loggsidan. Enormt jobbigt! Inte konstigt att alla hatar den. Tickern borde gå att stänga av, den är irriterande när den visar att en vän har gillat på raken 50 för mig okända personer.
  * Ett tips: man kan göra listor av sina vänner, efter intresse tex. Sen öppnar man en nyhetssida och där bara vissa personer/listor visas. Praktiskt om man tex spelar och vill få fram alla spelmeddelanden istället för att de blandas bland icke-spelare. Eller vill ha bara närmaste vänners inlägg att läsa i första hand. Man kan ha flera fb-sidor öppna i varsin tabb!
  En mycket bra förändring är att man kan ändra sekretessen för sina inlägg även efteråt! Bra om man missat vid publicering, eller ändrar sig. Man kanske har som standard visning för vänner, men vill publicera något särskilt för en större krets, eller tvärtom begränsa till ett fåtal.
  Vilka vänners inlägg man vill se mycket eller lite av kan kanske vara en bra valmöjlighet. Själv undrar jag dock varför man har fb-vänner om man inte vill ha kontakt med dem!!?? Och hur vet man om fb-motorn soterar viktiga inlägg likadant som jag??? Hittills har den inte lyckats.

 17. Är inne på samma linje som Marie. Jag vill inte att mina kommentarer, likt denna t.ex, ska synas på varken min Wall eller i andras flöde. Kan man stänga av det?
  Jag skrev på din Susie sida och ser att då är det också upplagt på min wall. Superirriterande att det ska kopieras dit! jag vill ha min wall så ”ren” och informativ som möjligt. Blir jätteglad om någon kan tipsa i denna fråga!

  • Nu är Facebooksidor en sak för sig som skiljer sig från privata profiler.
   Hela grundtanken med Facebooksidor är att t ex företag ska ha möjlighet att synas på Facebook. Helst så mycket som möjligt 🙂
   Exakt hur sidor påverkas nu i ”det nya Facebook” har jag inte klart för mig, men tidigare har vitsen med att Gilla en sida just varit att det som händer på det företagets sida skall nå så många människor som möjligt. Och det gör det just via fansens gillaaktiviteter.

   Nu pågår det rätt mycket i mitt flöde och det är omöjligt att veta vad Facebook sorterar bort från visningen men det tycks mig på sista tiden att jag ser när en vän gillar en sida. Däremot ser jag bara deras inlägg på Facebooksidor om jag själv gillar samma sida. Om jag inte är ett fan av den sidan ser jag bara att vännen gillat sidan från början men inte vidare aktiviteter.

   Om jag är ett fan av samma sida så har jag tidigare bara sett vännens eventuella kommentarer på den sidan om jag själv skapat eller kommenterat just den uppdateringen. Har vännen kommenterar en uppdatering på sidan där jag inte deltagit, då har jag inte sett den kommentaren i mitt flöde. Men det här är alldeles för nytt för att jag ska ha sett om detta nu ändå dyker upp i tickern bara för att jag är ett fan också. Jag hoppas innerligt att jag inte behöver se aktiviteter i tickern från en sida där jag inte deltagit i just tråden. Det skulle bli lite mycket. Det borde dessutom vara kontraproduktivt för Facebooksidan för risken är man så stör sig så mycket på det att man går och ogillar sidan för att slippa se.

 18. Sen kan det ju vara så att det är gemensamma vänner också. Då ser man ju självklart vad de skriver till varandra. 😀

 19. Men vadå rykte? Om jag inte vill att alla ska se mina actions i ticker boxen så är väl detta ypperligt att ta till, eller?

  Om jag tar bort prenumeration för kommentarer och gilla-markeringar för dig och du densamma för mig så är väl det löst?

  Om inte vad är det då som händer?

  • Det är inte något fel att påverka vad som visas på sina sidor med egna inställningar. Men det är fel att man skall påverka vad som visas på sin sida genom att man måste be andra göra något. Då har man tänkt fel någon stans och valt en felaktig metod att lösa problemet.

   Så fort man måste lämna över kontroller om vad som visas på andra personer, så är det feltänkt någon stans.

   • Suck… du har rätt men tänker fel.

    Det ÄR fel, dumt och korkat att man måste be sina vänner göra den inställningen

    Men det är INTE personen som ber om det som gör/tänkt fel, det är facebook, för det går inte att göra på nåt annat sätt. Det är ju det som är så idiotiskt med ”nya förbättrade” facebook.

    Alla vet att det du skriver på en väns sida kan vara publikt för h*ns och dina vänner men det har bara varit synligt för dem om de letat upp det själva innan. Och det var bara personen kommentaren var till som fick en notifikation om det. Nu matas informationen upp direkt på alla mina vänners sidor istället. Varför ska alla mina vänner få live-information om t.ex vad jag kommenterade på min sambos 1 år gamla status alldeles nyss?? det finns ingen anledning till det.

    Läs inlägget från Åsa 24september 2011 kl09.31 så kanske du fårstår.

    mvh
    e

 20. Jag håller med. Jag vill kunna kommentera på vän etts sida öppet, exempelvis en bild, utan att vän två som inte känner ett ska se det. Nej, jag vill inte skicka meddelande. Jag vill dela kommentaren med vän etts och mina gemensamma vänner men två som inte känner ett har inget med det att göra.

  Det är ju det här ”ryktet” gäller, så det var tydligen pålitligt.

  • Har alla glömt bort ”hänglåset? Du kan ju kommentera och så välja pilen vid vänner och anpassa…då kan du välja att bara en person ser din kommentar mm. Du kan skriva in enstaka namn eller listor.

 21. Allt blev väldigt publikt helt plötsligt. Tror det är det som de flesta är upprörda över. Förr fick vi en notification om någon kommenterade/gillade vår egna status eller något vi gillat/kommenterat på. Det kändes ändå ok, men nu är ju allt helt offentligt. Jag ser vad mina vänner skriver i kommentarer trots att jag inte själv kommenterat/gillat. Detta är problemet, Facebook har tagit bort den kontrollen, eller iaf gjort den väldigt mycket jobbigare. Att sitta och lägga in vänner i olika grupper tar ju ett tag om man har fler än 50, vilket de flesta har.

  • Men så har det alltid varit. Det enda som har hänt, är att nu har vi blivit påminda om detta.

   Det har varit exakt lika offentligt som det är nu.

   Det är väl snarare bra att man blir påmind om hur offentligt det är som man publicerar på Facebook. Dessutom finns det mekanismer som gör att man kan begränsa vilka som ser kommentarer, vilket ju är det ursprungliga problemet. Inte det att de visas, som det görs nu.

   Så, Facebook har INTE tagit bort någon kontroll. De har bara gjort det mer uppenbart vilken kontroll som vi INTE haft tidigare, när vi inte utnyttjat den begränsning av kommentarer som finns under hänglåset när man gör något på FB.

 22. Hur gör man för att inte se vänners inlägg i stängd/slutna grupper, trots att man inte själv är med i gruppen? Inte klokt allt det här, finns ingen integritet längre. Tacksam för hjälp!

  • Du ser dem för att vännerna anser att det inte behöver hållas hemligt. Om de begränsar vilka som kan se inläggen, så kommer du heller inte att se dem.

   Så att säga att Facebook har tagit bort kontrollen över vilka som kan se inlägg är fel. De har bara gjort det så uppenbart att vi inte har utnyttjat den kontroll som faktiskt finns. Att det har varit så här öppet tidigare. Så det är faktiskt bra att de visar listan så att fler blir medvetna om att det inte finns någon begränsning av vilka som ser kommentarer, om man inte väljer att begränsa det (hänglåset på inlägg).

   Sedan att det blir massa information som uppdateras på ens FB-sida är en annan sak. Men det går att ignorera informationen som visas på listan. Samt att begränsa vilka som kan se ens inlägg till en mer begränsad grupp än hela världen (i Facebook).

 23. Detta blogginlägg har skapat största förrvirringen på FB någonsin!

  Man ska ju göra som ”ryktet” säger om man inte vill att ens gillamarkeringar och kommentarer inte ska synas i tickern, det enda sättet är att uppmana andra att ändra inställning (och självklart är det då endast denna vän som får denna inställning). Man kan INTE själv, i sina inställningar, styra detta. Inget är egentligen förändrat, så fortsätt som valigt och räkna med, som vanligt, att andra kan se ens gillamarkeringar och kommentarer (tickern i Facebook gör dessa lite synligare bara).

 24. Fattar inget av nya system.. Undrar bara hur får man bort allt ointressant som vem som blivit vän med vän.. eller vem vad dom får i sitt dagliga horoskop..??

 25. Det värsta är ju att i den hatade högermojen så kan jag se när mina ävnner skriver i grupper de är med i som är låsta, och mina vänner kan se när jag skriver i grupper som är dolda. Det är helt åt helvete på ren svenska. En deld grupp har man ju för att den… tja, man har något privat att prata om. Det ska inte upp i någon eländig högerrulle (som för övrigt är fullständigt sjukt störande för alla med minsta dyslexi, synskada eller migrän).

 26. vet inte riktigt ännu hur det funkar men jag har laddat ner Better Facebook och än så länge är jag nöjd… mina kommentarer och ”gillar” tas bort automatiskt från feeden, givetvis inte där den skrevs…. så testa gärna http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fbetterfacebook.net%2F&h=eAQBmrMrbAQCQX_jQMAIkCaZtpbJGm2_GvlRaxZKNwl0DEQ

 27. Tickern ska bort från FB! Varför lyssnar dom inte på användarna? :(( Och kommentaren om att ”varför har man vänner på FB om man inte vill prata med dom?” kan jag besvara med att personligen vill jag ibland bara sitta på fejjan och spela spel i lugn och ro, inte prata med någon. Ibland är det skönt att bara gå in och läsa status på vad andra sysslar med utan att behöva prata just för tillfället. Ibland är jag på jättehumör för att prata och då gör jag det! Men det ska väl ändå vara mitt eget val???

  • begreppsförvirring? med ‘prata’ menade jag att utbyta info via nyhetsflödet (man ‘pratar’ genom inlägg och kommentarer), det är denna tråds ämne. men om man helt stänger någons inlägg från nyhetsflödet får man ju aldrig veta något om den personen/gruppen/fan-sidan. de kanske meddelar något viktigt, men du missar det pga din spärr. alltså: varför ha ‘vänner’ som man ändå inte är det minsta intresserad av!?
   en helt annan sak är chatten, en direkt och privat konversation via en pop-up-ruta, som är utanför den mer eller mindre offentliga mötesplatsen på nyhetssidan. chatten kan man ju dölja när man vill vara för sig själv, eller man kan göra den tillgänglig bara för vissa allt efter hur man för tillfället har lust.

  • Precis!!! Blev påhoppad igår av en som inte fattade vad jag gjorde på FB om jag ville vara hemlig för vissa. Det är ju inte det saken handlar om. Jag väljer själv. Om jag blir vän med vissa som spelar ett spel o vi är i samma klan… Känner dem inte ens. Ska de verkligen få tillgång till allt?? Det vill inte jag. Men han tyckte jag var en idiot o kunde lämna FB om jag inte ville vara öppen med allt. Jag vill bestämma själv. Jag är gammal. Jag får det.

   • Petra, du kan lägga dina spelvänner i en egen grupp som du begränsar tillgången till din information. Exempelvis att de inte får se något av dina grupper, postningar etc.

    Du kan tom gör att bara vissa som är med i en viss grupp av vänner bara kan se vad du gör i vissa grupper.

    Men den där informationen som du, och andra, ser har ALLTID varit tillgänglig i FaceBook. Det är bara det att det är lite mer uppenbart numera, om man inte använt grupper av vänner, som jag beskrev ovan.

    Så, ja, du bestämmer själv. Det är bara det att du verkar inte gjort det tidigare, och nu har du blivit uppmärksammad om det.

 28. jag fattar inget, vad är Ticker boxen ni pratar om? själv har jag fått upp en meny till vänster som heter Listor och som jag inte begriper, där kommer upp siffror bredvid de olika rubrikerna utan att någon lagt in nya inlägg, vad är det??

 29. Via Tickern kan jag få tillgång till icke-vänners privata foton, läs gärna mer på The Bulldog Estate:
  http://facebookprivacyandsecurity.wordpress.com/2011/09/23/temporary-retraction-facebook-to-respond-to-subscribe-issues/

 30. Jag begriper överhuvudtaget inte vad man ska med FaceBook till. Vill någon mig något, alldeles privat, så finns det ju mail (som bara kan läsas av staten och CIA).

  Så ett tips om hur man går ur Facebook vore jag väldigt tacksam för. Ångrar sååå att jag registrerade mig och lät mig övertalas att göra det. Jag har ingenting där att göra.

  • jag kan förstå dina betänkligheter! jag själv var väldigt tveksam i början, och vänner hade tjatat länge innan jag gick med. men nu saknar jag det minst sagt livliga umgänget med vännerna om jag inte haft tillgång till fb på ett tag. 🙂
   facebook är en mötesplats där man utbyter info med sina vänner, grupper och intresseföreningar (fan-sidor). och det gör man med många samtidigt i realtid… dvs när man är inloggad, annars kan man bläddra bakåt i flödet för att se vad som hänt tidigare. att skicka en massa mejl till flera personer fram och tillbaka är ganska otympligt, om man tex diskuterar något aktuellt. och via mejl är det lite bökigt också att dela med sig av tex musik och video eller tidningsartklar. på fb kan man också ta del av aktuella evenemang, de syns på alla vänners sidor, och man skapa evenemang själv etc.
   man kan jämföra fb med en park eller ett kafé, dit man går ibland (eller ofta) och där också andra människor tittar in. man snackar en stund, går ut, kommer in en annan dag och träffar andra människor än förra gången. kontakterna blir spontana, informella och oväntade.
   det roliga med fb är att man kan få nya vänner i hela världen! man möter dem vanligtvis via sina vänners inlägg som de kommenterar. oerhört inspirerande! det skulle inte funka med mejl på samma sätt. mejl skickas ofta just för att man har något särskilt ‘ärende’ till en viss person.
   på fb finns avdelningen ‘meddelanden’ som funkar lite som mejl, men man har hela konversationen med respektive person eller grupp samlad för sig. i vanliga mejlboxen blandas posten från olika håll.
   det är förstås en smaksak hur man umgås med sina vänner. och om man inte gillar fb kan man inaktivera sitt konto, det blir då vilande och kan inte nås av någon. sedan kan man aktivera det igen om man önskar. att helt avsluta kontot är lite besvärligare, man måste kontakta huvudkontoret och framföra ganska starka skäl tror jag.

  • Kerstin, det är fler än staten och CIA som kan läsa din datorpost. Jämförelsen med vykort och datorpost är relevant.

   Det GÅR att göra brevens innehåll hemligt, även för staten och CIA, genom att använda GPG eller S/MIME för att kryptera datorposten. Då vet mottagaren att brevet kommer från dig, samt att man kan kryptera så att bara rätt mottagare kan läsa brevet.

   Sök i Wikipedia efter det om du vill ha reda på mer hur man gör detta. Observera att ingen av de stora datorpostleveratörerna (Googles GMail och Microsoft MSN och Live) som man läser sin post i webbläsare klarar av dessa utökningar. Du måste skicka och läsa breven från ett datorpost-program på din dator.

 31. För alla som använder firefox som webbläsare är det här en underbar add on som gör att man slipper se ticker boxen på sin fb-sida: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/facebook-ticker-removal/

 32. KERSTIN: Ta bort ALLA dina vänner från din profil, så är du i praktiken inte längre på Facebook. !

 33. Ytterligare en anledning till att gå över till Google+
  Alla dessa uppdateringar som FB gjort (läs misslyckats med) är ju ett direkt svar på G+ och efter att ha använt G+ i bara någon vecka, så är mitt intryck att ALLT är bättre…utom antalet användare!

  Istället för att lägga ner en ”jävla” massa tid på att hitta inställningar och be folk ändra ”hur de läser sin FB sida” (något du ändå aldrig kan vara säker på att de gjort)….Ta och lägg 5 min av ditt liv på att skaffa ett Google konto och njut sedan av ”full kontroll” i ett snyggt gränssnitt!

 34. Om jag inte vill ha Tickern till höger….kan man inte bocka av den på något sätt???

 35. Hej alla härligt engagerade människor. Har läst Sussis inlägg och den sprudlande diskussionen i dess fotspår. Tänk vad mycket vi lär oss tillsammans . Internet kicks ass! Jag kan inte låta bli att reflektera lite kring diskussionen. Ni behöver inte hålla med mig men så här tänker jag:

  Facebook är ett nätverk, en offentlig arena precis som torget eller caféet. Om jag sitter på ett café och pratar får jag räkna med att fler än de som sitter runt bordet kan råka höra vad jag säger. Om jag pratar skit om mitt jobb eller en arbetskamrat finns inga garantier att personen som sitter bakom mig, vid ett annat bord, inte känner min chef eller min kollega och kan föra detta vidare. Om den som driver caféet får för sig att bygga om så att man sitter ännu närmare varandra har jag två val: Gilla läget och tänka ännu mer på vad jag säger eller lämna caféet och hitta ett som bättre motsvarar mina behov.

  Mitt tips är enkelt. Tänk alltid på vad ni gör, skriver och delar på Facebook. Förlita er inte på en massa säkerhetsinställningar och funktioner som gör att man kan dela till specifika målgrupper, och som dessutom kan ändras över tid.

  Flera skriver här att man inte vill att de kommentar man gör på vänners statusar och bilder ska synas för personer man inte känner. Men en kommentar är ju en del av en diskussion. Hur konstiga skulle inte trådarna bli om man bara såg vissa kommentarer?

  Den nya funktionen Ticker är för mig en möjlighet att hitta ny musik, nya böcker, nya spel, nya nyheter, nya bloggar och nya vänner via mina vänners aktiviteter. JAG GILLART!

  Tycker man att Ticker är jobbigt kan man ju alltid dra i avdelaren mellan chatt och ticker så man ser mer av chatten och mindre av Ticker. Eller också kan man konstatera att ”caféet byggts om för mycket” och därför välja ett annat.

  Facebook är ett nätverk. Det är dessutom gratis. Lev med det eller lämna.

  Jag hoppas att du stannar kvar på Facebook men här är en vägledning för dig som vill gå ur: http://www.wikihow.com/Permanently-Delete-a-Facebook-Account

  Ha det bäst!

  Micke Henriksson
  http://www.facebook.com/GillaOss

 36. Mitt ”problem” i allt det här är att om jag skriver nåt i min status förväntar jag mig att det bara är mina vänner som kan läsa det.. Men som det är nu så kan ju vänners vänner också se min status om någon av våra gemensamma vänner kommenterat hos mig..

  Vad för inställning tar bort detta????

 37. Om jag inte vill att andra ska se vad jag kommenterar eller vill att andra ska se vad jag skriver till en person så skickar jag ju ett mejl.
  Jag har svårt att se vad som är problemet i detta.

 38. Tack så mycket för informationen, jag hade på känn att det var något sådant.

  Mvh
  Nathalie

 39. Det finns en sanning med Facebook och det är att man skall lägga sig på ett så pass ytlig nivå så att man kan stå för det man sagt inför hela världen. Ett stort problem är att det man skriver i grupper läggs upp i ens logg och man kanske är engagerad i frågeställningar som man kanske inte vill att alla ens vänner skall få ta del av.

 40. Tack Angel för att du förklarade hur jag menar. Tycker inte det angår andra som inte är vän med ”lena” Vad jag kommenterar hos henne.
  Förut tog jag bort senaste händelser på min profilsida så ingen kunde se. Nu går inte det längre.
  Jag ser ingen Ticke heller som alla gör på fb och det förstår jag inte för det gör ju tydligen alla

 41. Men ingenting har ju egentligen ändrats? Man har alltid kunnat läsa andras kommentarer hos folk man inte känner, likaså andras logginlägg som en gemensam vän har kommenterat. Och så vidare.
  Det mesta går, och har alltid gått att lösa i sekretessinställningarna.

 42. Så intressant att läsa allt detta. (har nästan läst allt…)
  Om jag tex byter en profilbild eller gillar något står det ju på min logg. Men för ett tag sedan klickade jag på krysset till höger om den informationen och kunde då välja att det inte skulle synas i min logg när jag gillade något, kommenterade någons logg m.m. Nu när jag har den iställningen. Kommer det då verkligen synas i den där berömde ”höger-listan”?

  S.

 43. …. alltså i den berömda ”högerlistan” hos på mina vänners sida! (och där med kanske hos deras vänner). Det är lite snurrigt allt detta…

 44. Anders, du menar väl att mina vänner förut har kunnat gå in på min profil/wall och sett vad jag gillat och kommenterat? Att det på så sätt varit offentligt? Skillnaden är ju nu att de inte behöver anstränga sig för att se mina kommentarer utan får dem automatiskt i tickerboxen.

 45. Vad är problemet, om ni inte vill se allas kommentarer och gilla så är det väl bara att dölja fältet….

 46. Fast om man har problem med offentligheten på facebook kanske man ska avsluta sin sida… Det är ju trots allt det som är grejen med såna här sociala medier.. Vi vill ses och höras… Eller? Vill du vara anonym? Ta bort ditt konto på facebook….

 47. Anledningen till att de flesta lägger uppmaningen på sin status är nog att de vill att deras vänner ska ta bort comments och likes från dem. Tror inte många inbillar sig att deras egna försvinner för att man ändrar inställningarna bland sina vänner?

  Förut var den som absolut måste se mina comments och likes tvungen att gå in på min wall och läsa dem. Nu serveras de snabbare och enklare i en ticker box. Jag måste inte gilla det…

 48. Jag gillar INTE och blir nervös av tickern. Jag oroar mig nu över att en grupp jag deltar i där vi hjälper varandra med yrkestips, ska dessa frågor och gillaklick visas även för mina vänner som är mina kunder?! Jag kan alltså inte längre närvara i prisdiskussioner och frågor kring avtal etc? Jag trodde gruppen var låst för dem som inte tillhörde gruppen?

  Jag har varit motståndare och gick ganska sent med i facebook, men blivit en som använder facebook aktivt, för att jag är ensamföretagare (saknar arbetskollegor att konversera på fikarasten) och för att det knyter kontakter med tidigare lätt bekanta ansikten.

  Jag gillar inte att det ska synas för allt och alla precis när och vad jag gör via tickern, det räcker att man kan ta reda på det om man är nyfiken. Jag vill inte heller veta vad andra gör varje sekund.

  Bäst vore att bara klicka ur: Med/ inte med i ”tickern”.

  Nej jag kommer att bli mycket mer en betraktare efter att tickern lagts upp. Sedan undrar jag vad som händer med alla som följt mitt inlägg att göra detta. Kan de inte alls läsa mina inlägg och gillatryck längre? Det var ju inte det jag ville (jag gick på den och la upp den som status).

  Nej nu ska jag jobba.

 49. Tack för värdefull info..Inte bara om det just denna blogg handlar om utan andra saker jag totalt gått miste om som var bra att ändra på 🙂

  Och sen oron över vad andra kan se vad man skriver hos andra etc..Tänk igenom en gång till INNAN man skriver dessa ord om det är nåt som kan störa andra etc och om jag verkligen ”måste” skriva den meningen?..Isåfall, varför inte skriva pm/ kontakta den personen på annat sätt? Ibland går det ju lite till överdrift det här med Face och att man inte ringer, skickar sms etc istället.. ::)
  Missförstå mig rätt men måste man verkligen hela tiden deklarera alla sina åsikter och vad man man gör/inte gör på fejjan :D..Det fanns ju ett liv utan Face för inte så länge sedan och det funkade också 😛 😉

 50. Jag har bett mina vänner att sluta dela med vänners vänner, eftersom det är det som gör att nästan allt blir offentligt för nästan alla.
  Om man tänker efter: A kommenterar Bs status Detta kan läsas av alla A och B s vänner OCH av deras vänners vänner, därför kommer det på höger sida att visas för C,D,E och F. Men av dessa så är det ingen som känner B, de är bara ytligt bekanta med A.
  Följden blir att en massa folk kan läsa saker som de inte har att göra med, och som antagligen inte intresserar dem ett dugg.
  Om B hade skrivit: Mitt jobb suger! som status och F råkar vara vän med chefen för det företaget, så kan man snabbt räkna ut vad som kan hända…. Så jag fortsätter att uppmana; DELA BARA MED VÄNNER!

 51. Om man inte vill att andra ska se vad man skrivit till EN person, så är det väl bättre att skriva ett Privat Meddelande eller Chatta med personen på Fejjan istället.. än att hålla på att nojja över vad folk kan se eller inte.. Facebook ska ju vara en rolig & öppen Sajt, där man ska bara vara lite social med folk.. Som många andra har skrivit här , så ser jag ingen sk Ticker Box heller.. är det för dom som surfar på Fb i Mobilen, eller..??? Ser bara Vänners Taggade Foton, väldigt intressant.. :-P.. nån undrade hur man ”går ur” Fb.. ta bort Dina vänner och gå till Inställninga nånstans, där det står: Avsluta Kontot.. Däremot ”finns man kvar” om man blir medlem igen, och har man tagit bort Polarna, så får man börja om med att Adda folk igen, Brukar gå ur när jag tröttnar ibland på Fejjan, fast MED Vännerna kvar.. då är allt på Min Sida orört, när man vill bli Medlem igen.. Har ni för mycket folk Addade Inte har direlkt kontakt med dom, så gå in på Inställningar; Ta bort Vänner.. Rensa av lite mao.. Nån undrade över Vänners Automatiska Prenumerationer på tex Astro, Spåkula, Spel mm.. Tryck på höger sida av ett sånt Inlägg, på X:et, som man gör när man vill ta bort ett Inägg. då kommer det upp; Dölj alla Uppdateingar från just DEN automatiska´grejjen..!! Det är mycket att hålla reda på..

 52. Förresten så är det så att de som bara har Vänner, sprider INTE sina Diskussioner till oss som har Vänners Vänner.. Tänk på att det är ganska många som är med på Facebook världen över.. och skulle alla skulle kunna se ALLT, så skulle väl Facebook braka samman av all Information.. Som sagt, Fb är en Glad & Social Sajt.. pallar man inte med det pga nojja på vad folk kan se eller inte, så är det nog ingen ide’ att vara med överhuvutaget..!! Bättre att köra det vanliga privata Messenger istället & känna sig trygg med att INGEN kan se att man har varit och kollat på en Biofilm tex.. he, he..

 53. Har läst några av inläggen och känner mig fortfarande förvirrad. Kan någon vara snäll och förtydliga. 🙂

  Om jag lägger upp en bild och taggar min vän X, då hamnar bilden på X’s wall och blir synlig för alla X vänner. Om jag har inställningen vänner på bilden men min vän har inställningen vänners vänner…. vilka ser då den taggade bilden?

  Om X’s vän Y kommenterar på bilden, kommer då även Y’s vänner att se bilden?? Även om varken jag eller X är vän med dem och vi båda har inställningen vänner….

  Av nyfikenhet undrar jag också….

  Kan man kolla vilken typ av inställning ens vänner har?

  Har för mig att det finns tillfällen då jag kan se en bild men ej kan kommentera, stämmer det och när/hur isf?

  Tacksam för svar!

 54. Jag undrar vad mina vänner ser i sina ”tickers”…..om vi tex säjer att jag är med i en grupp (stängd ej offentlig) och gör ett inlägg där….så vill jag kanske inte att vänner (som inte är med i denna grupp) kan se mitt inlägg, kan de det ? Om de kan det så försvinner ju meningen (nästan) med stängd grupp.

  Förvirrad

 55. Kan jag kontrollera vem som ser, inte bara mina egna statusuppdateringar, utan vem som ser mina kommentarer till andras inlägg , ‘blivit-vän-med’ osv ? Hur i så fall? (Eller måste man be sina vänner klicka bort dom grejerna, på sätt som sägs i meddelandet som kritiseras ovan? Vilket förstås är svårt genomföra)

 56. Många här som inte förstått Facebooks öppenhet tidigare märker jag.. Jag har ALLTID fått upp i mitt nyhetsflöde om någon gillar en sida, har kommenterat en annan persons status osv.. Så har det alltid varit.. Det enda som har skett nu är att nyhetsflödet har flyttat upp till en liten ruta till höger och sker i realtid.. Inget nytt, inga nya problem.. Vill du inte vara så offentlig.. Se över dina inställningar, finns HUR mycket inställningar som helst att göra om man bara tar sig tid till det. Du kan styra dina inlägg väldigt bra om du vill..

  Själv uppskattar jag den där boxen.. Nu slipper jag uppdatera mitt nyhetsflöde eftersom samma flöde sker i realtid.. NICE!!

 57. Jag har vänner som standard för kommentarer och inlägg.. Mitt problem är att idag insåg jag att mina egna kommentarer inte syns i mitt nyhetsfält (senaste/tidigare händelser)!! Andra (mina vänner) kan uppenbarligen se mina statusuppdateringar för de kommenterar dem men själv ser jag bara mina inlägg om jag går in på min profil!
  Jag har letat i timmar efter var jag kan ändra så att jag också ser mina kommentarer och inlägg som vanligt!
  Har kollat med andra och jag verkar vara tämligen ensam om att bara se egna inlägg i profilbilden!

  Snälla snälla har du någon aning om hur jag får tillbaka så att jag kan se ”mig själv” i nyhetsflödet (”Senaste händelser”) igen??

 58. En fråga… om jag döljer gilla och senaste händelser i min egen logg, visas de i tickern hos mina vänner då? Har precis gjort det, men vet ju inte vilken effekt som blir. Går jag in på min egen logg nu så ligger där bara mina egna statusuppdateringar, mina egna delade länkar och vänners gillanden och kommentarer på mina grejer.

 59. En kommentar om något helt annat:
  Jag kan knappt läsa din blogg alls för typsnittet ser helt suddigt och förstört ut. Använder google chrome och upplösning på 1280x nåt och din blogg är alldeles suddig.

 60. Suckar…. frågade en kompis och hon såg att jag kommenterat och gillat trots att jag dolt dessa händelser… 😦

 61. För ett par månader sedan så valde jag att kommentarer och gillanden som jag gör i andras loggar inte skulle publiceras på min logg. Detta för att jag tyckte att det inte var allmängods. Det räcker att de som jag kommenterar och gillar ser det, samt de som läser aktuella inlägg. Efter att fb gjorde om saker och ting nu så började mina kommentarer och gillanden åter att publiceras i min logg. Jag gick in i sekretessen men kunde ej hitta var jag styr dessa saker. Förut fann det något i stil med ”ställ in vad som ska publiceras i din logg”. Detta kan jag inte hitta längre. Men det går ju att dölja händelserna från sin egen logg, där man bara klickar i kanten och väljer att dölja.
  Upptäckten blev dock att trots att jag dolt händelserna så syns de ändå i tickern.

 62. lolo.: Vadå använda hänglåset när man kommenterar,. Det går ju inte. Kan ju bara användas när man gör ett inlägg.
  Verkar som alla ser den där ”tickern” Varför syns den inte på min sida?

 63. Angående om man inte vill att sina kommentarer/gillamarkeringar ska synas i tickern måste det enklaste vara att helt enkelt sluta att kommentera eller gilla någon som har inställningen ”public”/offentlig” om du inte vill att andra än dina vänner ska se dina kommentarer/gillamarkeringar. Alla inlägg i tickern kring människor som vänner kommenterat/ gillat och jag inte är vän med finns det en liten ”offentlig glob” bredvid vad jag kan se.
  Kommenterar/gillar man någon med inställningen ”endast vänner” så syns det bara bara i som en uppdtering tickern för de bådas gemensamma vänner.
  Är det rätt uppfattat tro?
  En sak till som jag upptäckt och funderar över: När jag kommenterat en väns inlägg så brukar det visas som en händelse på min profilsida (och även klicka på krysset bredvid om jag vil dölja den). Nu har jag dock upptäckt att alla mina kommentarer inte syns där, utan bara vissas som jag kommenterat. Vad beror det på att vissa syns men inte andra? Mysko, för det är även nära vänner som jag tidigare kommenterat och som syns där… Någon som vet?

 64. Diskussioner lika den här och flera frågor o svar hittar du på min Facebooksida.
  https://www.facebook.com/socialasussi

  Det är lite lättare att föra och följa diskussioner där än i kommentarerna här på bloggen, även om ni är hjärtligt välkomna att kommentera i bloggen också 🙂

 65. Jag har ingen timline än… så vet inte hur det kommer att se ut! Men du kan själv styra vilka applikationer och websidor som kan publicera information om vad du tittar på eller läser om.

  Gör så här: klicka på kontoinställningar och sedan på applikationer längst till vänster.
  Där kan man redigera varenda liten applikation och websida!
  Välj redigera intill applikationen du vill ändra,
  klicka på neråtpilen för att välja vilka som får ta del av informationen
  (bara jag, vänner, vänners vänner osv).

  Om du vill stänga av andra att dela din information till websajter och applikationer, gör så här: välj sekretessinställningar, klicka på redigera inställningar
  (bredvid texten applikationer och webplatser).
  Välj rubriken ”hur andra tar med dina uppgifter till applikationer”
  Klicka på redigera inställningar,
  Klicka ur dom rutor du inte vill att andra ska dela med sig.

  Det finns mer inställningar att göra…. frågan är hur hemlig vill du va på FB!?

 66. Kanske enklast att strunta helt i FB. Tycker bara att det är massa avancerade inställningar för att begränsa vem som skall se vad och ändå vet man inte om det fungerar.
  Dessutom har FB blivit otroligt rörigt.
  Vem vågar gå ur? =O)

 67. Jag vågar – jag har gått över till Google+.

 68. Om alla bara kunde gå upp i listan och läsa Mikael Henrikssons inlägg från den 25’e September så är allt bra sen! Om människor bara kunde sluta upp med att förvirra sig själv genom att krångla till det…Jag undrar stilla hur folk orkar..

  Hur som helst så är Mikaels inlägg den klarast lysande stjärnan i den här tråden!

  Puss

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: